La Voz de Asturias

Gaspar García Laviana vuelve en cómic

Cultura

La Voz redaccion

Ruma Barbero publica con el Comité de Solidaridá con América Llatina una oba n'asturianu sobre el cura que axuntose a la guerrilla sandinista

03 Dec 2018. Actualizado a las 09:42 h.

El Comité de Solidaridá con América Llatina publica un cómic sobre la vida del guerrilleru asturianu Gaspar García Laviana. «Gaspar a tiempu completu» ye un homenaxe a los 40 años de la so muerte realizáu pol dibuxante Ruma Barbero. El cómic va presentase esti llunes 3 d'aviente a les 19.00 hores nel Toma 3, en Xixón.

Nacíu na cuenca minera, Gaspar foi a Nicaragua como cura católicu y ellí, tresformáu pola dura realidá de les inxusticies imperantes, optañi por apoyar y axuntase a la guerrilla sandinista, que combatía a los siguidores de Somoza. La so muerte en combate producióse'l 11 d'avientu de 1978, siendo nesi tiempu comandante guerrilleru del FSLN.

«El so exemplu y compromisu trescendió nel tiempu como referente d'internacionalismu y solidaridá: aspiramos a qu'esti cómic anime a les mocedaes actuales a estudiar y entender de les hestories de rebeldía frente a la desigualdá y les inxusticies, como la de Gaspar, qu'ufrió la so vida poles llibertaes colectives», recuéyese nel cómic de Ruma Barbero.

L'autor algamó en 2009 y 2015 el premiu Alfonso Iglesias de cómic por «Manzajú», una novela gráfica autobiográfica, y por «El viaxe a la lluz», respectivamente. N'avientu de 2012 editó «La Chelita. El Salvador 1992», una novela gráfica a partir de les vivencies y testimonios de cooperantes internacionales y veteranos de la guerrilla salvadoreña.


Comentar