El Camín de los Santuarios conecta Asturies y Cantabria como referente cultural y turísticu

La Voz

AGORA

GOBIERNO DE CANTABRIARAÚL LUCI | EUROPAPRESS

L'apertura y promoción d'esti itinerariu enmárcase na celebración de los 1.300 años de la batalla de Cuadonga

04 ago 2022 . Actualizado a las 14:49 h.

Los presidentes del Principáu, Adrián Barbón, y de Cantabria, Miguel Ángel Revilla, inauguraron esti miércoles el Camín de los Santuarios, una nueva ruta inspirada nel históricu recorríu qu'enllaza la Catedral d'Uviéu con Cuadonga y Santo Toribio de Liébana, en Cantabria, trés fechos fundamentales na hestoria de la monarquía asturiana.

L'apertura y promoción d'esti itinerariu enmárcase na celebración de los 1.300 años de la batalla de Cuadonga. La conseyera de Cultura, Política Llingüística y Turismu, Berta Piñán; el vicepresidente y conseyeru d'Universidaes, Igualdá, Cultura y Deporte de Cantabria, Pablo Zuloaga, y el conseyeru cántabru d'Innovación, Industria, Tresporte y Comerciu, Javier López, xunto con alcaldes de los conceyos que traviesa la ruta, percorrieron un tramu del Camín de los Santuarios dende la llende ente Asturies y Cantabria, hasta Merodio, en Peñamellera Baxa, onde participaron nuna visita empuesta pol historiador Toño Güerta sobro los finxos arquitectónicu y etnográficu de la localidá.

El Camín de los Santuarios constitúi un nuevu recursu, llamáu a convertise en referente cultural y turísticu, pa poner en valor los elementos patrimoniales, naturales y etnográficos que marquen la ruta a lo llargo de les sos 200 kilómetros. El percorríu dende Liébana a Uviéu va ser un elementu dinamizador pa los once conceyos asturianos que traviesa: Peñamellera Alta, Peñamellera Baxa, Cabrales, Onís, Cangues d'Onís, Parres, Piloña, Nava, Noreña, Siero y Uviéu.

L'itinerariu reflexa la gran importancia del patrimoniu histórico y cultural del interior de la contorna oriental asturiana, dende les muertes prehistóriques hasta los cenobios ya ilesies de variada tipolóxica, que tomen el prerrománicu, el románicu, el renacimiento o'l barrocu. A ello sumanse les construcciones civiles, los elementos etnográficos y los espacios de gran valor paisaxísticu integraos na Rede Natura 2000. Amás, en 2023 va celebrase'l septuaxésimu cuartu Añu Xubilar Lebaniego, nel que se va volver a abrir la Puerta del Perdón de Santo Toribio.

La Conseyería de Cultura, Política Llingüística y Turismu impulsó'l desenvolvimientu d'una aplicación sobre'l Camín de los Santuarios, al cargu de la empresa Where is Asturies, y disponible en castellán, asturianu, inglés y francés. Esta ferramienta dexa a les persones que pelegrinen disponer de tola información útil pa realizar el percorríu, al traviés de mapes y perfiles off line, guía de conseyos, itinerarios, datos sobre les etapes, distancies y puntos d'interés.

L'aplicación facilita tamién l'accesu a la información meteorolóxica en tiempu real y ufierta la posibilidá de crear mientres el percorríu un diariu de ruta con notes de testu, voz, semeyes y vídeu. Tamién inclúi un diccionariu en dellos idiomes con frases habituales traducíes al español pa ser lleíes o locultaes dende la mesma app, informa Europa Press.